HTML

Friss topikok

A dánok „klímabiztosa” első brüsszeli útját biciklin fogja megtenni

2010.01.26. 19:57 :: eukibic

 

Uniós biztos valószínűleg még sosem biciklizett első munkanapján Brüsszelben – és nem csak ebben lesz úttörő az Unió történetének első éghajlat-politikai és klímaváltozási biztosa, a Dán Konzervatív Néppárt színeiben európai karriert kezdő korábbi dán sztárminiszter, Connie Hedegaard (50).

 

A nagy fogadkozások ellenére kudarcba fulladt tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcs háziasszonya határozott elképzelésekkel érkezett a biztos meghallgatásra Brüsszelbe. Az Európai Parlament Környezeti, Ipari és Közlekedési Bizottságai kemény kérdéseket szegeztek a jelölthöz, aki már a meghallgatás elején tisztázta: szerinte most az EU-n a sor, mert az európai lakosság már érti a klímaváltozás problémáit, és az Uniótól várja a megoldást.

 

Hedegaard az uniós polgárok aktív részvételére is számítva jelezte: küzdeni fog azért, hogy a klímavédelem kérdése az EU valamennyi politikai aktivitásában érvényesülhessen, és leszögezte: ebben minden uniós biztosnak és az ENSZ-nek is együtt kell működnie. 

 

Heedegard erőteljes, karakteres éhatározott fellepése egyöntetűen nyerte meg az Európai Parlament politikai frakcióitA dánok biztosjelöltje hangsúlyozta a „zöld gazdaság” jelentőségét, az ebből fakadó munkahely-teremtési és versenyképességi lehetőségeket, illetve a klímaváltozási, közlekedési és energia-csomagok fontosságát.

 

A koppenhágai klímacsúcs csúfos kudarcáról szóló kérdésekre Hedegaard határozottan válaszolt: „nem lehet az EU-t, vagy a dánokat hibáztatni azért, mert több ország úgy döntött, hogy nem teljesíti vállalásait”.

 

A civilben kétgyermekes családanya Connie Hedegaard az ülést elnöklő német szocialista képviselő, Jo Leinen kérdésére elárulta: férjétől egy biciklit kapott karácsonyra, és biztossá történő kinevezése után az első útját pedálozva fogja megtenni az Európai Parlamentbe.

 

Reméljük, az Unió leendő klímavédelmi és éghajlatügyi biztosa a látványos PR-események mellett jelentős eredményeket is el fog érni ötéves ciklusa alatt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr551704688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása