HTML

Friss topikok

Visegrádi Együttműködés - mi lesz Szlovákiával?

2010.06.09. 13:56 :: dannyrose

Miután Magyarországon a Fidesz-KDNP alakított kormányt, s Orbán Viktor május 29-én letette a miniszterelnöki eskűt, immáron a régióban Lengyelország után hazánkban is jobb-közép kormány alakult, mely európai téren is kiváló együttműködést folytat a kontinens, de kiváltképpen a térség jobb-közép erőivel. Így nemcsak a hagyományos lengyel-magyar barátság miatt, de a fokozott visegrádi és közép-európai összefogás jegyében az új magyar miniszterelnök első – éppen hogy csak három nappal az eskűtétele után – külföldi útja Lengyelországba vezette, itt a szintén Európai Néppárt-beli Donald Tusk (Polgári Platform) miniszterelnököt meglátogatva (a mellékelt képen a két miniszterelnök, forrás: www.facebook.com/orbanviktor).
 
Az erős visegrádi és közép-európai kooperáció nyílvánvalóan hasonló értékrendek és világnézetek mentén is húzodik meg. Lengyelországban 2005 óta a jobb-közép erőknek egyfajta monopóliuma van, s a lengyel kormány közép-európai hitvallása igen közél áll a Fideszéhez – ők is hisznek a térség összefogásában, s a lengyel-magyar kapcsolat katalizáló erejében az egész visegrádi régióra nézve. Emellett már hagyományosan jó viszony az európai néppártos körökben is fejlődött, kialakult. Donald Tusk miniszterelnök kora, habitusra is sokakat emlékeztet Orbán Viktor karakteres és sikeres politizálására.
 
A május 28-án és 29-én lebonyolított csehországi választások első látásra meglepő, azonban a globális kontextusban már nem annyira különös eredménye a jobb-közép erők alig egy év utáni újboli kormányrakerülése. A Petr Nečas vezette polgári ODS, valamint a volt külügyminiszter Schwarzenberg-féle Top09 alakulat a közügyek pártjával (VV) magabiztos többséggel bír a cseh törvényhozásban, így ismét ODS-es miniszterelnök lehet. Akárcsak a magyar Fidesz vagy a lengyel Polgári Platform a cseh ODS is elkötelezett híve a közép-európai összefogásnak, s a térség bi- és multilaterális kapcsolatrendszerének a javításának.
 
Ez semmi mást nem jelent, minthogy heteken belűl két visegrádi országban az együttműködés-párti politikai alakulatok kaptak felhatalmazást országuk vezetésére. A össz-visegrádi kontextusban jelzésértékűnek is tartható véletlen egybeesés egy korszakváltást is jelenthet: Húsz évvel a rendszerválas után új alapokra lehet helyezni a térség fejlesztését, kibontakozását.
 
E tekintetben már csak a június 12-én esedékes szlovák választás egészítheti ki ezen történelmi lehetőséget. A Fico-féle Smer szociáldemokrata alakulat már nem számít biztos győztesnek, koaliciós partnerei, a Mečiar vezette HZDS és a nationalista SNS (Jan Slota pártja) kieshetnek a parlamentből. Ugyanúgy esélye van a magyarok körében is népszerű Iveta Radičová vezette SDKU-nak, hogy az egykori partnerei – a magyar MKP és a kereszténydemokrata KDH – mellett a két új jobb-közép párt, a Híd és az SAS segítségével kormányt alakíthat. Az esélyek javarészt a kisebb pártok a szlovák törvényhozásba történő bekerülésétől függenek. A jelenlegi állás szerint biztosan csak a Smer, az SDKU, a KDH és a SAS kerülhet be, a további négy kisebb párt sorsa teljesen bizonytalan – így Szlovákiában minden elképzelhető.
 
A visegrádi együttműködés jövőjét nézve egy Radičová vezette jobb-közép koalicíó döntően jótékony hatással lehetne. Mint ismeretes, sosem voltak olyan jó szlovák-magyar kapcsolatok, mint 1998-2002 között, amikor mindkét országban a jobb-közép kormányozott. Hogy ezen jó viszonyok a térségben történő gyümölcseztetése megtörténhet, javarészt a szlovák választók kezében van a mostani hétvégén.                             
                                                                                                          Bauer Bence              

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr642068874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása