HTML

Ez vár ránk is 2011-ben: bemutatkozott a spanyol soros elnökség az Európai Parlamentben

2010.01.28. 12:00 :: eukibic

Az Európai Parlament Környezetvédelemi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság eheti ülésein mutatkozott be az Unió soros elnökségét adó Spanyolország. Az persze furcsa lehet, hogy miért akkor mutatkoznak be, amikor lassan a ciklusuk egyhatodán már túl is vagyunk – ezúttal ezt ne a meditterrán időmenedzsmentnek tudjuk be, sokkal inkább annak, hogy a uniós biztosok meghallgatása eléggé felborította a szokásos brüsszeli menetrendet. miatt a szokásos menetrend eléggé fel van borulva Brüsszelben.

A bizottság illetékességének megfelelően az egészségügyi és szociális miniszter, Trinidad Jiménez (48), illetve a környezetvédelmi miniszter, Elena Espinosa Mangana (50) képviselték a (szocialista párti) spanyol kormányt, akik ibériai tűzzel állták a rájuk verbális össztüzet zúdító - elsősorban néppárti - képviselők kérdésözönét. Hiába, az Európai Parlament sem különbözik a világ parlamentjeitől: ha valahol egy szocialista politikust kérdeznek, ott bizony a jobboldaliak aktivizálják magukat, és viszont.

A két ibériai miniszter a meghallgatás alapján még nem teljesen helyezkedett bele az európai szerepbe, hiszen a kérdések túlnyomó többségét kifejezetten spanyol nézőpontból válaszolták meg. A bizottságban ülő képviselők elsősorban a leginkább napirenden lévő kérdéseket firtatták, így a gyógyszer-hamisítás elleni küzdelemmel, valamint a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos információk kötelező feltüntetésével kapcsolatos törvénycsomagokkal foglalkoztak.

Jelentős figyelmet fordítottak továbbá a határon átnyúló betegellátás, a szervátültetés szabályozására, valamint a 2010 végén tartandó mexikói klímacsúcsra is

Ennek a meghallgatásnak magyar szempontból nem csak azért volt különös lehetősége, mert a nem túl rózsás helyzetben lévő hazai egészségügy szempontjából a fenti témák különösen fajsúlyosak, hanem azért is, mert a spanyol-belga-magyar elnökségi triónak közös a programja, így ezeket az ügyeket 2011 január elsejétől a magyar kormánynak kell átvennie, és európai szempontból irányítania.

Persze a 2010-es választás a jelenlegi állás szerint megfoszt minket attól az élménytől, ahogy Szabó Imre és Székely Tamás miniszter urak ülnek a bizottság előtt. És ez nem tűnik túl nagy bajnak. 

2 komment

Címkék: spanyolország eu európai bizottság eu elnökség jimenez espinosa

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr441708754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gregor Elmarsson 2010.02.02. 13:20:25

Kösz a segítséget az utolsó bekezdésben, éppen azon gondolkoztam, hogy Székely mellett ki lehet a másik magyar megfelelő (pontosabban nem megfelelő...).

eukibic 2010.03.08. 11:22:01

@Gregor Elmarsson: elárulom, hogy nekem is rá kellett keresni a neten Szabó Imre nevére... hiába, az igazi politikus ismérve, hogy nem a kamerának, hanem a munkájának él.
süti beállítások módosítása