HTML

In memoriam Lech Kaczyński (1949-2010)

2010.04.10. 15:41 :: eukibic

Szombat délután hivatalosan is megerősítették, hogy repülőgép balesetben elhunyt Lengyelország államfője.

Lech Kaczyński 1949. június 18-án született Żoliborzban, ikertestvérével Jarosław Kaczyńskivel. Apjuk Rajmund a varsói lázadás résztvevője, második világháborús veterán, anyjuk Jadwiga a Lengyel Akadémia filológusa. Az ikrek már gyerekkorukban híressé váltak, amikor a Ketten, akik a Holdat ellopták c. (O dwóch takich, co ukradli księżyc) filmben szerepeltek.

Lech jogi karon végzett a varsói egyetemen. Politikai pályájuk kezdetén a testvérek 1970-től részt vettek az antikommunista mozgalomban. 1980-ban csatlakoztak a Szolidaritáshoz. A szervezetben való aktivitása miatt 1981-ben a statárium ideje alatt Lech rendszerellenes tevékenységéért a börtönt is megjárta. A később legálissá vált mozgalomban Lech Kaczyński Wałęsa tanácsadója lett, majd részt vett a Lengyel Kerekasztal tárgyalásain. Így vezetett az útja Walesa elnöksége alatt a védelmi miniszteri posztig, ahonnan a kormányfővel való konfliktusa miatt volt kénytelen távozni. Később Jerzy Buzek kormányában vállalt igazságügyi miniszteri tisztséget. Ez a pozíció hozta meg a népszerűséget, melyet a korrupció elleni harcával vívott ki magának. 2001-ben testvérével a volt Szolidaritás - az AWS - romjain megalakították a Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość, röviden PiS) pártot, mely bár jobbközép erőnek tartja magát, sose vált részévé egyetlen nemzetközi gyűjtőszervezetnek sem, így nem tagja jobbközép erőket tömörítő Európai Néppártnak sem. 2001 és 2003 között Lech viselte a pártelnöki pozíciót, amelyet azóta ikertestvérének engedett át.

2003-ban minimális többséggel Varsó polgármesterének választották meg, majd 2005-ben Donald Tuskkal, a Polgári Platform jelöltjével (Platforma Obywatelska, röviden PO) - a jelenlegi miniszterelnökkel - szemben, 54%-os aránnyal a közvetlen választásokon sikerült elnyernie a középerős államelnöki tisztséget.

Kaczyński rendkívül karakán egyénisége a politikai karrierje végéig kísérte. Már varsói polgármesterként - demonstrációk betiltásával - nyíltan szembeszállt több homeszexuális szervezettel. A volt pártállami vezetők átvilágítását előirányzó lusztrációs törvények megalkotása is az ő nevéhez kötődik. Európában, hazája és a térség érdekeit - főleg Oroszországgal szemben - energikusan védelmező, olykor kellemetlen konfliktusokat vállaló Kaczyński megfigyelők szerint túl sokakkal szállt szemben a kontinensen. A 2006 és 2007 közötti időszak, melyben ikertestvére volt az ország miniszterelnöke, egyfajta kompromisszum nélküli lengyel külpolitikaként vonult be a történelembe. Ide tartozik mások mellett kétség kívül az a 2009. júniusi akció is, amelyben a brit Torykkal és a cseh ODS-szel külön frakciót hoztak létre az Európai Parlamentben, így megosztva a jobbközép oldalt, s nyíltan szembeszállva az Európai Néppárttal. Ezt már sokak nem bocsátották meg neki.

A miniszterelnökséget Lech ikertestvérétől 2007-ben megszerző Donald Tusk nyíltan kitűzte kormányprogramja céljaként, hogy Lengyelország a jövőben jó partneri viszonyra törekszik Németországgal és Oroszországgal – ami egyértelműen a korábbi Kaczyński-politika felszámolása. Bár Európában kevésbé volt népszerű, az eredetileg 2010 októberére kiírt államelnöki választásokon jó eséllyel induló Kaczyński komoly ellenfele lehetett volna a kormányzó Polgári Platformnak. Sokan Lengyelországban Kaczyńskiban látták hazájuk megvédőjét, aki a nagy lélekszámú ország érdekeit erőszakosan, de nem sikertelenül tudta képviselni külföldön.

Lech Kaczyński idén nyáron lett volna hatvenegy éves.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: eu lengyelország lech lech kaczynski repulogep szerencsetlenseg

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr231909830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság 2010.04.10. 18:52:59

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is. Ma reggel lezuhant a repülőgép, amely a lengyel államfőt é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása