HTML

Korszakváltás Közép-Európában

2010.08.02. 14:09 :: eukibic

A középjobb jelölt, Bronislaw Komorowski (PO) egyértelmű gyözelmét hozó, július 4-i lengyel elnökválasztás második fordulójával lezárult a visegrádi országok sorsdöntő, korszákváltó választások tavasza.
 
Miután áprilisban Magyarországon a Fidesz, májusban Csehországban az ODS vezette jobb-közép, s júniusban Szlovákiában az SDKU-DS vezette mérsékelt jobboldal tudott többséget szerezni, megtörtént Lengyelországban is a jobb-közép párt, a Polgári Plattform (Platform Obywatelska – röviden PO) teljes előretörése. Így Orbán Viktor (Fidesz) május 29-ei eskütétele után június 28-án Petr Nečas (ODS), majd július 8-án Iveta Radičová (SDKU) személyében hat hét leforgása alatt baloldali miniszertelnökök helyébe jobboldaliak léptek. A Fidesz-KDNP hazai többsége egyedülálló, de a többi jobboldali régiós kormány is kényelmes támogatottsággal rendelkezik a parlamentben (Csehországban 117-et a 200-ból az ODS-Top09-VV koalició birtokol, Szlovákiában az SDKU-SaS-KDH-Híd/Most koalició 150 mandátumból 79-et tart, Lengyelországban a kormányzó PO-PSL koalició 460-ból 240 hellyel rendelkezik a lengyel törvényhozásban).
 
A lengyel Komorowski a szavazatok 53 %-át tudta megszerezni, s ezzel véget vetett a nemzetközi politikában csak „cohabitation à la polonaise”, azaz lengyel kohabitáció néven emlegetett furcsa felállásnak, melyben az államfő és a kormány egymástól eltérő párttagsága bénító hatással volt az ország ügyeinek vitelére.
 
A visegrádiak országokban így az a helyzet állt elő, hogy a történelemben először mind a négy országot egy pártcsaládhoz tartozó kormányok irányítanak. A térség együttműködésének és teljes potenciáljának kibontakozása tekintetében alig lehetne ideálisabb a helyzet: mind a négy országban a szocialista politika hitelét vesztette, s mérsékelt jobb-közép formációk alkotnak européer beállitottságú kormányokat. Az külügyeket tekintve az ideológiai alap nagyon hasonló: európabarát, a transzatlanti kapcsolatokban elkötelezett, gazdaság és vállalkozás-barát, társadalmi szemléletben klasszikus konzervatív erők lettek meghatározóvá. Elvben tehát a lehetőség adott, hogy a közös szemlélet hozzásegítse a V4-et a következő években közös álláspontok kialakítására - meglátjuk, hogy sikerül ez a térség országainak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr932193322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása