HTML

Milyen hatással lesznek a hétfői robbantások az EU és Oroszország viszonyára?

2010.03.31. 11:00 :: eukibic

Az Európai Unió számára kiemelten fontos terület Oroszország viszonya a szovjet utódállamokkal. Közülük a balti államok az EU tagországai. Előrelépés e tekintetben azonban csak akkor lenne elérhető, amennyiben megtörténne mindkét oldal részéről a múlt feldolgozása. Oroszország esetében aggasztó tendenciának minősül, hogy a volt szovjet utódállamokat továbbra is saját érdekszférájának, az úgynevezett „közel külföld” részének tekinti. Az EU-nak ragaszkodnia kell ahhoz az elvhez, hogy minden szuverén állam jogosult megválasztani, hogy milyen nemzetközi szervezethez illetve katonai szövetséghez tartozzon. Továbbá minden államnak kötelessége tiszteletben tartani a másik területi integritását. Ennek ellenkezőjére Oroszország esetében példa Abházia és Dél-Oszétia önálló államként való elismerése a 2008-s orosz-grúz háború után. Az orosz politika számára a szomszédos államokkal való kapcsolatok komoly kihívást jelentenek az elkövetkező években.

A március 29-én reggel történt moszkvai merényletek sokkolták Oroszországot és a világot. Bár hivatalosan a cikk megírásának időpontjában senki sem vállalta magára a felelősséget, ám az elkövetés módszere alapján valószínűsíthető, hogy csecsen szeparatisták követték el a merényletet. A merényletek helyszíne is figyelemre méltó, ezáltal szimbolikus jelentőséggel bír: az egyik bomba a Lubjanka metróállomásnál robbant, ahol az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) székhelye található. A Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij expressz tavaly novemberi felrobbantása és a mai események megmutatták, hogy Oroszország újra a terrorizmus kiemelt célpontjai közé tartozik. Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnöknek elnökként sikerült viszonylagos stabilitást elérnie Oroszországban. A 2002-es Dubrovka színházban történt túszejtés, az azt követő metrórobbantások, illetve a 2004-es beszláni túszdráma után Oroszországban a biztonsági helyzet érezhetően javult. Ezt elősegítették a Putyin-kormányzat központosító törekvései illetve az ezekben az években végbemenő gyors iramú gazdasági növekedés. A kaukázusi régióban is stabilizálódni kezdett a helyzet. Csecsenföldön a Kadirov-család uralma alatt ugyan békéről nem beszélhettünk, de a harcok intenzitása jelentősen csökkent. Mindezen tényezők hatására Oroszország szerepe megnőtt a világpolitikában. Mint Európa legfőbb gáz-és kőolajszállítója, jelentős befolyást tudott gyakorolni nemcsak az európai energiapiacra, hanem más országok politikai életére is. Az elmúlt évek ezen eseményei után miért is gondolhatjuk, hogy Oroszország helyzete gyökeresen megváltozott? Mik azok a politikai és gazdasági problémák illetve veszélyforrások, amik Oroszország helyzetét megnehezítik, illetve megváltoztathatják az Európai Unió és Oroszország kapcsolatának alakulását?

A 2008-ban kirobbanó gazdasági világválság Oroszországot is meglehetősen érzékenyen érintette. A csökkenő életszínvonal, növekvő munkanélküliség és egyéb gazdasági nehézségek növelték az elégedetlenséget a regnáló hatalommal szemben. A közelmúltban egy Kalinyingrádban tartott tüntetésen előfordult az, ami az előző években hihetetlennek tűnt: tüntetők több ezres csoportja nyíltan fejezte ki nemtetszését Vlagyimir Putyin személyével kapcsolatban. A gazdasági válság hatására 2009-ben összeomló kőolajárak megmutatták az orosz gazdaságnak a szénhidrogénexportra való ráutaltságát. Az utóbbi években ugyan örvendetesen növekedtek az országba irányuló befektetések, azonban a gazdaságot nem sikerült kellő mértékben diverzifikálni. A szociális és szerkezeti reformok elmaradása hátráltatja a gazdaság növekedését. Az átláthatóság és a jogbiztonság hiánya továbbra is akadályozza Oroszország integrációját az európai piacgazdaságok körébe.

A kaukázusi politikai helyzet is aggodalomra adhat okot Moszkvának. A központi hatalom és a régióban élő muzulmán lakosság viszonya távolról sem mondható barátinak. Csecsenföld mellett Ingusföld és Dagesztán stabilizációja is veszélyben forog. A nemzetközi iszlám fundamentalizmus, és az ehhez kapcsolódó terrorizmus megerősödése a régióban növeli a hétfőihez hasonló merényletek megismétlődének veszélyét. Márpedig a Kaukázus a világ geostratégiai szempontból egyik kiemelten fontos régiója, ezért Moszkva számára fenyegetést jelenthet az orosz Távol-Keleten a bevándorló kínai lakosság arányának növekedése, ezáltal a világhatalommá váló hatalmas szomszéd gazdasági és politikai befolyásolásának kiterjesztése. Jelenleg a két nagyhatalom viszonya barátinak mondható, azonban az elkövetkező években megnő az esélye a Távol-Kelet kapcsán a konfrontációnak.

A Putyin-Medvegyev páros regnálása alatt az ellenzéket nagyrészt sikerült marginalizálni, ezáltal nem jelenthet komoly veszélyt a hatalomra. Azonban az utóbbi időben egyre nyilvánvalóbban jelentkeznek a hatalmon belüli, mindig is meglévő konfliktusok. Az egyik szembenálló csoport a nacionalistább, a titkosszolgálatokhoz kötődő ún. „szilovikok”, a másik a „liberálisok”, akik sokkal inkább a nyugatos irányba szeretnék vinni a dolgok alakulását. Vlagyimir Putyint inkább az előző csoporthoz kötik, Medvegyev az utóbbi időkben sokkal inkább reformergondolkodásúnak tűnt. A két politikus szerepét ugyan nem lehet pontosan meghatározni, azonban kétség nélkül állítható, hogy Oroszország jövőjével kapcsolatban számos vita fog felmerülni nemcsak a hatalom és az ellenzék között, hanem a hatalmi eliten belül is.

Az előzőekben felsorolt problémák lehetővé teszik az európai országok és Oroszország számára az egymás közötti viszony újjáértékelését. Oroszország számára lehetővé kell tenni a szorosabb együttműködést az Európai Unióval. A nemzetközi kapcsolatok területén Oroszország az Európai Unió természetes szövetségese. Mindkét fél érdekelt a kaukázusi régió stabilitásában, a Kína megerősödése folytán átalakuló nemzetközi politikai rendszerben szövetségesként számíthatnak egymásra, illetve a nemzetközi terrorizmus megfékezése is közös érdek. Mindezek mellett azonban számos akadály áll a kapcsolatok szorosabbra fűzésének útjában. Mint azt az előzőekben már írtam, ezek leginkább Oroszország és egyes európai országok közötti bilaterális kapcsolatokban jelentkeznek. Ezeket a kapcsolatok új alapokra kell helyezni. Egy jól működő együttműködés csak elveken és értékeken alapulhat.

Ezek az elvek a demokrácia, jogállamiság, területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartása, valamint az emberi jogok védelme. Ez Európai Uniónak elemi érdeke, hogy Oroszország ezen elvek tiszteletben tartása felé mozduljon el. A jelenlegi és az elkövetkező évek problémái és kihívásai ráébreszthetik a mindenkori orosz vezetést, hogy egy erős Európa megléte hasznos a számára és szövetségesként segíthet az Oroszország biztonságát fenyegető jelenségek kezelésében. Ehhez a feleknek még sok teendőjük van, azonban a hétfői merényletek is világosan megmutatták, hogy a valós és jelentős fenyegetések bizonyos mértékű elhanyagolása milyen veszélyeket rejt magában, és a nemzetközi politika két szereplője számára talán nem minden esetben szerencsés kevésbé jelentős kérdéseket napirenden tartani. Egy konstruktívabb hozzáállást mutató Oroszország létrejöttéhez a legnagyobb segítséget egy erős, egységes állásponttal rendelkező Európai Unió jelentené, amit Moszkva minden kérdésben egyenrangú partnernek tekintene, és ezáltal nem próbálná meg a tagállamokat egymás ellen hangolni. Ehhez pedig a szorosabb integráción keresztül vezet az út… (Kovács Kristóf)

 

 

7 komment · 1 trackback

Címkék: eu kozel oroszorszag kulfold merenylet

A bejegyzés trackback címe:

https://eu.blog.hu/api/trackback/id/tr691883480

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyin comeback 2010.04.01. 09:08:47

A tragédia jó alkalom lehet Putyinnak arra, hogy az orosz egység harcosaként ismét megerősítse tekintélyét. Erre igencsak szüksége lehet, ha neadjisten 2012-ben vissza akarná venni az elnöki széket Medvegyevtől.Hétfőn nagyerejű robbanások rázták meg Mo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovizolika 2010.03.31. 14:52:21

köcsög oroszok, megérdemlik

Scarlet Crusader 2010.03.31. 15:30:15

@Kovizolika: Kar, hogy nem anyad robbant fel. Az elet igazan igazsagtalan.

s.d.i. 2010.03.31. 15:50:23

találó a név, mármint, hogy euKIBIC
aki ennyire nem ismeri oroszországot, annak kár fáradnia az euroblablával, én odáig olvastalak, hogy ljublanka - ez mindent elmond tudatlanságodról.....sokat tanulni......

Veress Áron 2010.03.31. 15:52:40

@Kovizolika. Nem tudom, hogy ki vagy, de eléggé sivár lehet a lelkivilágod. Ami pedig a cikket illeti: Nagyon jó munka, remélem, hogy olvashatunk még cikket a szerzőtől.

Veress Áron 2010.03.31. 15:56:36

@s.d.i.:Nem lehet, hogy a szerző egyszerűen gépeléskor hibázott? Szerintem tartózkodjunk az ilyen lesújtó ítéletektől.

Csigorin 2010.03.31. 18:02:05

mért lennének köcsögök? mégis mit tettek?
Amúgy meg ha Grúzia lerohan egy oroszok lakta, papíron hozzá tartozó részt és az oroszok ezt nem nézik tétlenül az köcsögség?
De ha Amerika lerohanja a tőle k messze levő szuverén országot Irakot, mert neki épp úgy tartja kedve, az demokrácia?
Így gondolod?
Hát ezerszer inkább oroszok mint amcsik...

eukibic 2010.04.01. 14:44:08

A Szerkesztőség nevében köszönöm, hogy a Gépelési Hibát Sosem Vétők Szövetségének frusztrációtól mentes elnöke, s.d.i. felhívta a figyelmet elírásomra. Oroszországgal kapcsolatos ismereteimről minden bizonnyal ez ad útmutatást.
Ahogy a modern Lenin mondaná: kommentálni, kommentálni, kommentálni, elvtársak.
süti beállítások módosítása